Boekvertalers Over het vak, de vertaler, de wereld en het boek

17 februari 2011

Vaste boekenprijs voor e-boeken in Frankrijk

Filed under: Diversen — Tags: — Richard Kwakkel @ 13.42 uur

Het Franse parlement heeft dinsdagavond een wetsvoorstel van regeringspartij UMP (Union pour un mouvement populaire) aangenomen waarmee het regime van de vaste boekenprijs (loi Lang, 1981) wordt uitgebreid naar e-boeken. Bovendien vallen e-boeken vanaf 1 januari 2012 waarschijnlijk in het lage btw-tarief (in Frankrijk 5,5%).

De wet heeft alleen betrekking op de zogenaamde homothetische werken, e-boeken die dezelfde paginaopmaak hebben als hun papieren evenknie. ‘De verkoopprijs geldt voor in Frankrijk gevestigde rechtspersonen die digitale boeken verkopen aan kopers met de Franse nationaliteit,’ aldus artikel 3 van de nieuwe wet, ook al zijn die laatsten niet daadwerkelijk in Frankrijk woonachtig. Dat betekent dat internationale aanbieders zich niet aan de wet hoeven te houden. Dat was aanvankelijk wel de opzet van de opstellers, UMP-senatoren Catherine Dumas en Jacques Legendre, die een ‘extraterritorialiteitsclausule’ in het wetsvoorstel opnamen. Eind januari plaatste de Europese Commissie echter kritische kanttekeningen bij die bepaling, waarna minister van Cultuur Frédéric Mitterrand die schrapte om te voorkomen dat de Unie de zaak voor de Europese rechter zou brengen.

Uitgevers en boekverkopers vrezen nu oneerlijke concurrentie van internationale online-boekverkopers als Amazon, Apple en Google. Alexandre Bompard, president-directeur van winkelketen Fnac, vreest dat de wet het pad, of eigenlijk: de boulevard, effent voor culturele dumping.

Het ministerie van OCW verwacht dat de resultaten van het onderzoek naar de positie van het e-boek in Nederland in het voorjaar bekend zullen zijn.

Bron: L’Express.

3 Comments »

  1. … sorry. ik ben even sprakeloos. Mijn tweede reactie: vrézen oneerlijke concurrentie? Doe dan niets. Of ga ik te kort door de bocht en kan hier nog iets goeds uitkomen?

    Reactie by Ine — 17 februari 2011 @ 19.32 uur

  2. […] in de VS heel gebruikelijk (zelfs Amazon moest er in mee) en in Frankrijk zijn ze het al in wetten aan het gieten. Waar ik vorig jaar sceptisch was over de vraag of de iPad daadwerkelijk kon waarmaken wat er […]

    Pingback by ArtikelNU.nl » Blog Archive » Het is e-boekenweek — 7 maart 2011 @ 8.40 uur

  3. Ze hebben iets gedaan. In de nacht van 29 op 30 maart heeft de Franse senaat unaniem besloten dat de vaste boekenprijs voor e-boeken ook voor buitenlandse aanbieders als Google, Amazon en Apple geldt. Volgens Frédéric Mitterrand moet de concurrentie elkaar met geijke wapens bestrijden, dus het zou ‘paradoxale’ zijn als buitenlandse aanbieders niet gebonden zouden zijn aan dezelfde regels als binnenlandse aanbieders.

    De senatoren hebben ook een bepaling opgenomen die auteurs een billijke vergoeding in het vooruitzicht stelt voor de digitale exploitatie van hun werk.

    Bron: L’Express.

    Reactie by Richard Kwakkel — 31 maart 2011 @ 8.06 uur

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Leave a comment

*

Powered by WordPress