Net uit: Het boek van Joe

Het boek van Joe

Het boek van Joe door Jonathan Tropper, vertaald door Daniëlle Stensen (oorspronkelijke titel: The book of Joe), uitgeverij Truth&Dare.

Dit is de tweede roman van Jonathan Tropper (zie ‘Net uit’ van 16 mei 2007) die in een Nederlandse vertaling verschijnt. Ook dit boek heeft weer een uitdagende schrijfstijl: Tropper schuwt lange zinnen niet en is heel vindingrijk in het verzinnen van allerlei vergelijkingen.

Het verhaal handelt over Joe, een gevierd schrijver, wiens debuutroman over zijn jeugd in het plaatsje Bush Falls gaat. De gebeurtenissen die hij beschrijft (waarbij de watervallen waarnaar het stadje is vernoemd een cruciale rol spelen) waren voor hem de reden om Bush Falls voorgoed achter zich te laten. De film die op basis van het boek is gemaakt, was een grote klapper en zijn stadsgenoten vinden dat ze voor het oog van de natie te schande zijn gemaakt en zijn woest op hem. Als hij na zeventien jaar noodgedwongen terugkeert naar zijn geboorteplaats omdat zijn vader in coma ligt, levert dat dan ook pijnlijke en gênante situaties op: de overlevende hoofdrolspelers in zijn roman komen verhaal bij hem zoeken of halen oude banden aan. Ondanks alles is het verblijf in de omgeving waar hij zijn puberteit heeft doorgebracht louterend en kan hij uiteindelijk vrede hebben met het verleden.

Download PDF

Tags: ,

Antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*