Boekvertalers Over het vak, de vertaler, de wereld en het boek

5 maart 2008

Het nieuwe lezen

Filed under: Gesignaleerd — Tags: , — Richard Kwakkel @ 10.54 uur

Zal het nieuwe lezen het boek verdringen? Zullen e-readers als Kindle, Cybook, Iliad, of de ‘boekachtige’ Reader van Sony herinneringen verdringen aan het gevoel van papier aan je vingertoppen, de vertrouwde geur van een oud boek, die geruststellende stapel ongelezen boeken op je nachtkastje en de zindering die door je lichaam trok als je een kersvers ruggetje knakte?

Als je je ogen niet langer wilt blootstellen aan het fotonkanon van je laptop en er genoeg van hebt om elke keer dat je die paar woorden in het schermpje hebt gelezen ruim drie seconden te moeten wachten tot je iPhone of Blackberry de ‘bladzijde’ heeft omgeslagen, en bovendien bereid bent een paar honderd euro in de overgang naar het post-papieren tijdperk te investeren, kun je kennismaken met een internetbibliotheek vol elektronische boeken. Zelfs Franse.

Ebooks Libres & Gratuits is een initiatief van een paar enthousiaste lezers verenigd in een Yahoogroup. Ze scannen boeken, meestal titels waarvan de rechten zijn vervallen, laten er tekstherkenningssoftware op los — en twee lezers om de fouten eruit te halen — en bieden het resultaat aan in vijf formaten: Adobe Reader, MobiPocket, eReader, Word en sinds kort ook het Open Document Format van OpenOffice. Het aanbod varieert van Chrétien de Troyes, Blaise Pascal, Littré, Proust, Molière, de Académie en Guillaume Apollinaire tot (Franse) vertalingen van Homeros, Dante Alighieri, Poe, Toergenjev, Tolstoj, Goethe, Jane Austen en, jazeker, The Beatles.

‘Laat u niet van de wijs brengen door de weinig aantrekkelijke vormgeving van de website, er gaan ware schatten achter schuil,’ oordeelde Micro Hebdo.

4 Comments »

  1. Bergijp ik dit? Je schrijft: “Als je je ogen niet langer wilt blootstellen aan het fotonkanon van je laptop…”
    Maar hoe moet ik deze nieuwe elektronische boeken dan lezen, als het niet op een of ander scherm zit? (Het kan zijn dat het in de link verteld wordt, maar mijn Frans is niet zo goed dat ik die gemakkelijk lees).
    Lucy

    Reactie by Lucy Pijttersen — 5 maart 2008 @ 14.30 uur

  2. Laptopschermen werken met achtergrondverlichting, e-readers met een techniek die E Ink of elektronisch papier heet. Het ‘scherm’ van de e-reader reflecteert licht op dezelfde manier als papier dat doet, waardoor lezen minder vermoeiend voor de ogen is. Wikipedia legt het beter uit dan ik zou kunnen. Producent E Ink zelf ook, overigens.

    Reactie by Richard Kwakkel — 5 maart 2008 @ 15.03 uur

  3. Ik moet zeggen dat het er erg aantrekkelijk uitziet. Niet voor in bed, vooralsnog, maar ideaal voor op reis.
    Als je dan evengoed op het nachtkastje dat stapeltje boeken hebt liggen en af en toe een rugje mag knakken, kun je een heel tevreden mens worden. 🙂

    Reactie by Els Franci — 7 maart 2008 @ 14.58 uur

  4. Ja, maar! Het gevoel van papier aan je vingertoppen, de vertrouwde geur van een oud boek, die geruststellende stapel ongelezen boeken op je nachtkastje en de zindering die door je lichaam trok als je een kersvers ruggetje knakte daargelaten: ik wil mijn verhaal languit in bad of bed, ondersteboven in een grote leunstoel die me onder de kattenpluis achterlaat, op mijn buik in het zand, dobberend op baren die zich vanzelfsprekend koest houden; ik wil een paar gestolen bladzijden voor de kinderen me bij hun les roepen. Er zijn meer redenen dan alleen papiergeur, knakkende ruggetjes of lonkende stapels, en een ervan is zit- cq ligcomfort. Alle fijnheid van schermfaciliteiten daargelaten, denk ik niet dat het nieuwe lezen het oude ooit vervangt.
    gr,
    Ine

    Reactie by ine willems — 9 maart 2008 @ 17.02 uur

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Leave a comment

*

Powered by WordPress